Články 2024

IX. kolo Emas Extraligy - Budíkovice 17.8.2024

Budíkovice se letos znovu zhostily pořádání jednoho kola Extraligy, ale tentokrát už to nebylo na atletickém stadionu v Třebíči, nýbrž přímo v hasičském areálu v Budíkovicích. Tento krásný areál s tartanovou dráhou a věží mohou Budíkovicím mnozí jen závidět! Ale pojďme se podívat na výsledky Extraligy.

V závodech se v mužské kategorii nejvíce dařilo týmu z Mysločovic, kteří s časem 15:81 s přehledem vyhráli. Na druhém místě následovali letošní lídři Budeč a na třetím Renmotor Jinolice. U žen to bylo tentokrát klidnější než jsme z posledních kol zvyklí. První místo si vybojovaly Markvartovice s časem 15:78, což byl také jediný čas pod 16 vteřin. Na dalších stupních vítězů skončily ženy z Chlumu a Ploukonic.

máme za sebou půlku letošní Extraligy, ale také nejkratší přejezd. Cesta z Orlice na Kunčice nemá ani kilometr, ale i přesto dá některým pěkně zabrat. Hlavně asi těm co se rozhodnou zdolat cestu nejkratší trasou a to po řece.

Start druhé poloviny sezóny byl parádní. Perfektně připravená dráha slibovala skvělé výkony. Prchalov zahájil s časem 15:89, následován týmy Nevcehle (16:12) a Budeč (16:14). Aktuální lídr Renmotor Jinolice skončil čtvrtý s časem 16:17. Celkem závodilo 41 mužských týmů.

U žen nám tentokrát padly (pouze ?) dva patnáctkové časy. Nejdříve holky Letohrad Kunčice C zaběhly čas 15:74 a už to vypadlo, že si odvezou z domácích závodu dvě první místa. Jenže na start přišly Volenice a ukázaly, že sobotní patnáctka nebyla jen výjimka a s časem 15:69 vyhrály nedělní závod!
Na stupně vítězů se nakonec postavily tyto týmy:

Je to tady! Máme za sebou polovinu letošní extraligy, ale o vítězích ještě zdaleka není rozhodnuto! V kategorii žen je to pěkně vyrovnané a u mužů má tým Renmotor Jinolice pěkný náskok před ostatními. Ale to si necháme do samostatného příspěvků. 

Ale teď zpět k sobotnímu kolu Emas Extraligy! Víkend v Letohradě je každým rokem velmi oblíbeným dvojkolem závodů, které se konají jen pár desítek metrů od sebe. V sobotu jsme se opět sešli na Orlici (to je ten areál s bazénem ). Na dráze se celkem vystřídalo 80 týmů - 52 mužů a 28 žen.

U mužů jsme opět viděli parádní útok od letošních favoritů Renmotor Jinolice, kteří dokončili svůj pokus s časem 15,93. Za nimi následovaly Pasohlávky B s časem 16,06 a třetí skončili muži z Olešnice X s časem 16,21.

V kategorii žen je už běžné, že pokud chce nějaký tým vyhrát, musí dosáhnout patnáctkového času. Začali jsme si i zvykat, že pokud chce tým být na bedně musí takového času dosáhnout, ale na tomto závodě časy pod 16 vteřin nebyly skoro bodované.  Ženské týmy předvedly celkem 5 časů pod 16 vteřin. A kdo nám je ukázal?

Nedělní kolo Emas Extraligy nás zavedlo do Maršovic, stále v srdci Kraje Vysočina. Stejně jako Netín, i Maršovice letos podruhé hostí Extraligu. Zajímavostí, kterou žádný jiný pořadatel nenabízí, je možnost placení kartou. Tato změna potěšila mnoho účastníků, i když někteří po víkendu nejspíše nechtěli vidět své bankovní účty. 

Noc před závodem přinesla vydatný déšť, takže to vypadalo spíše na závody v plavání než v požárním útoku. Naštěstí se voda rychle vsákla a my mohli sledovat skvělý závod. Na startu se objevilo 52 kvalitních týmů, z toho 38 týmů mužů a 14 týmů žen. Ale vítězství mohli získat jen ti nejlepší. 


V. kolo Emas Extraligy - Netín 13.7.2024

Tradiční pořadatel Žďárské ligy nás letos znovu přivítal na své rychlé dráze. Netín pořádal Extraligu teprve druhým rokem, ale na závodech to vůbec nebylo poznat a vše bylo perfektně připravené. Stejně jako u předchozích závodů se pořadatelé trošku báli o stav dráhy během závodu, protože dny předtím nám tu pěkně pršelo ????️. Ale dráha naštěstí vše zvládla na výbornou a my se mohli dívat na další pěkné kolo extraligy! ????‍♂️????‍♀️

Na dráze jsme mohli vidět 34 týmů mužů a 15 týmů žen. Ale mezi 12 nejlepších se mohli dostat pouze týmy, které ukončily svůj útok s časem pod 17 sekund. Po mužích nastoupily ženy a začalo se něco dít! Mohli jsme vidět přehlídku krásných útoků. Hned 4 týmy žen zvládly srazit terče v čase pod 16 sekund! ????

Pro medaile si nakonec přišly tyto týmy:


Videa