-->

12. kolo 2012 Babice

18 August 2012 Author :  

Dvanácté kolo Extraligy se konalo v Babicích v sobotu 18. 8. 2012. Některá družstva okupující přední pozice v celkovém pořadí si pro pocit jistoty zajely otestovat dráhu již den předem .

 

Jejich páteční pokusy nevěstily, že by v Babicích došlo k pokoření rekordu Extraligy ani rekordu dráhy ( muži:16,63s , ženy:16,13s ). Po předání cen v loňském ročníku se dráha v Babicích změnila v dětské brouzdaliště . Na letošní závod předpovědi ničím podobným nehrozily a to se také v sobotu potvrdilo. V mužské kategorii se na start postavilo 43 družstev. Tři kola před koncem nebylo ještě rozhodnuto o celkovém vítězi i dalším umístění na stupních vítězů. V čele se drželi borci z Nevcehle následováni Plumlovem a Beneticemi.

Závod zahájil Plumlov. Jejich úvodní čas 16,62s znamenal pokoření rekordu dráhy o 0,01s a velkou jistotu na zisk hromady bodů, ne-li první místo. Trnava z okresu Třebíč byl ten tým , který si z Babic odvezl plný balík bodů . Bylo to jejich první vítězství v letošní Extralize . Čerstvý rekord dráhy posunuli kluci o 0,13 s ještě dolů . Dosavadní lídr Nevcehle před Babickým závodem měl jasný úkol sebrat nějaké mrzké body. Náskok 14 bodů po stíhací jízdě ze začátku sezony byl dobrý , ale jejich konkurent - stíhači z Plumlova nejsou v poslední době zvyklí stávat pod stupni vítězů. Zajištěný útok znamenal výsledný čas 16,62 stejně jako Plumlov a bylo z toho dělené druhé místo. Jednu setinu bod bednou zůstali kluci z Benetic z časem 16,63s. Průběžné třetí místo ještě ustáli a Trnava se zase kousek připlížila. Opět jeden z povedených útoků předvedli borci z Horního Poříčí. Na pátou pozici jim stačil čas 16,72s. Také „sokolíci" z Žernovníku se po dlouhé době pochlapili a dosáhli zatím nejlepšího umístění v sezoně. Šesté místo a čas 16.75s.

Poslední šestnáctku v Babicích pokořili kluci z Olšovce. Čas 16,96s znamenal 7. místo. Od osmého po dvacáté páté místo následovaly sedmnáctkové časy a dále klasika. Nepovedených útoků bylo k vidění více, ale jenom čtyři družstva nebyla klasifikována.

Do kategorie žen se přihlásilo 12 družstev. Že si celkovou první pozici nekompromisně drží jedno družstvo, to je historie minulých ročníků. Mezi prvním, druhým a třetím byly minimální rozdíly: 65,64 a 57 bodů. Stabilní první startovní pozici zaujímají v letošním roce Chrášťany. V pátek si vyzkoušely dráhu, takže věděly do čeho v Babicích jdou. Čas 16,38s byl vynikající a nezbývalo než čekat jak se předvedou ostatní. Nakonec z toho bylo třetí místo a pojištění druhého místa celkově. Následovaly Nevcehle. Letos se suverénní družstvo minulých sezon trápí. Chyba na sacím vedení ukončila snahu dotáhnout první trojku. Průběžně vedoucí děvčata z Radíkova se s útokem nemazaly. Nechybělo mnoho a došlo k pokoření rekordu trati. Časem 16,16 (15,94)s daly soupeřkám jasně najevo, že nemají zájem komplikovat si jízdu k celkovému vítězství v letošním ročníku.

Loňské vítězky soutěže v Babicích a držitelky rekordu dráhy hasičky z Vítiněvsi měly také formu hodně nabroušenou a průběžné třetí místo chtěly jednoznačně vylepšit. Na výsledku to bylo také poznat – druhé místo za čas 16,30s (lepší čas 15,79). -Čtvrtou šestnáctku se podařilo pokořit děvčatům z Olší. Za čas 16,77s se určitě nebudou ve statistikách stydět. -Následovaly ještě čtyři pěkné časy pod 18 sekund a pak jen dvacítky. V kategorii žen se podařilo dokončit požární útok všem družstvům.

Videa