-->

13. kolo | Žernovník

28 August 2010 Author :  

Předposlední, 13. kolo Extraligy ČR zavítalo opět po roce na Blanensko, do obce Žernovník, jen pár kilometrů od Černé Hory. O body do celkové tabulky si přijelo zabojovat 41 mužských a 19 ženských družstev. Vzhledem k pátečnímu deštíku byla travnatá trať malinko měkčí a místy klouzavá, ale družstva se s tím poprala statečně a k vidění tak bylo spoustu krásných a rychlých útoků.

 

Okolí základny je na Žernovníku vybetonováno, trať i náběh travnaté, startoval pan Musil ze Žďáru, dvorní startér VCB, ulité starty hlídal Víťa Novák ze Starého Lískovce SPORT, základnu kontroloval a post hlavního rozhodčího zastával Darek Sejbal z Černé Hory a koš bedlivě sledoval Jirka Špidlík ze Sudic. Stříkalo se na celkem těžké terče z Němčic a měřilo se němčickou časomírou – rovněž blanenská klasika. Soutěž komentoval Míra Kučera z Černovic a Kunštátu. Už při úvodní poradě velitelů bylo jasné, že rozhodčí nebudou žádné „omáčky“ a během celé soutěže jim neuniklo vůbec nic. Myslím, že soutěž tím jedině získala na kvalitě. Přesně v 11 hodin dopoledne se na základně začalo ke svému pokusu chystat první družstvo mužů a celá mužská kategorie byla i přes pětiminutový čas na přípravu odběhána vcelku rychle. Hodně se ale kazilo, zvlášť na proudech, k vidění bylo 12 nedokončených pokusů, šestnáctka nepadla ani jedna, a to dokonce ani na jednom proudu, nejlepší mužský sestřik měl hodnotu 17:00 s. Nedokončili Míchov za nezapojenou levou proudnici, Brťov – Jeneč za nezapojenou hadici B a C na rozdělovači, Němčice za nezašroubovaný koš, Litava – levý proudař pustil při odhozu klubíčka i koncovku, stejně tak Výčapy, Kámen – nezapojená levá proudnice. Neplatný pokus zaběhly i Dolní Němčice, košař nezašrouboval koš, Velké Hoštice - pravý proudař upustil s klubkem i koncovku, Petrovice „B“ nezapojily céčkovou hadici na rozdělovač (přes nezdar na Žernovníku si Petráši udrželi vedení v extraligové tabulce), Hluboké - nedoběhlý pravý proudař, Benetice – pravý proudař odhodil s klubíčkem i koncovku a poslední „N“ si odvezly Podmoklany za dvakrát ulitý start.

Poslední a předposlední dokončený útok byl z pera dvou Lhot – Malá Lhota prostříkala na pravém terči (čas 23,18 s) a Dlouhá Lhota zase na levém (22,66 s). 27. skončil Krokočín, jehož pravý proudař při doběhu uklouznul a stříkal vleže na zádech (čas 21,68 s), o příčku lepší byl na Žernovníku Květinov, kdy levý proudař zaklekl trochu bokem od terče a tři vteřinky prostříkal (21,09 s), 25. místo patřilo Bořitovu za zaváhání na koši a mírný prostřik na pravém terči. 24. příčku bral Žďár – pravý proudař měl koště a prostříkal, Stanoviště skončilo na 23. pozici, protože se nepodařilo hned napoprvé spojit savice a pak ještě ty terče - prostřik napravo a čas 20,11 s. Žernovník „B“ se na domácí půdě vyhecoval a mlaďoši si střihli osobáček – 20,04 s., jako 21. skončil Starý Lískovec SPORT za problémy na koši (čas 19,90 s). Na konci druhé desítky zakotvil Letohrad – Kunčice za prostříkání na pravém terči (čas 19,26 s), celkově devatenácté Úherce si taky vylámaly zuby na terčích, resp. jejich levý proudař (čas 29,22 s), stejně tak Špičky, kdy proprášili oba proudaři (19:14 s), a Vrbětice – prostříkal pravý (čas 18,83 s). Při pokusu Netína béčkař ideálně neroztáhl svoje hadice, suk vykrátil rozdělovače a tím pádem ani proudaři neměli úplně nejlepší vzdálenost na pěkné sestřiky, přes to to byla osmnáctka (18,75 s). Patnácté skončily Babice - jejich pravý proudař zaklekával s vodou a trochu mu trvalo, než se ustálil (18,71 s), 14. místo a dva bodíky braly Petrovice „A“ - rozdělovač uklouzl u základny a tím se rozhodil, proto vybíhal později, proudaři navíc trochu prošplíchli (18,66 s), o místečko a jeden bod lepší byl Bezděkov pod Třemšínem, který ukázal nádherný koš na hranici čtyř vteřin, jenže pravý proudař zaklekával s vodou a proudem trochu promáchl (18,57 s). Bohužel toto promáchnutí stálo Bezděkov dvě příčky v celkové tabulce extraligy, z pátého je najednou sedmé místo. Dvanáctí za drobný problém na narážce a za čas 18,42 s skončili borci z Urbanova, jedenáctku si odvážely Černovice – proudaři sundali shodně, ale nebylo to z první, takže malé prolití na obou terčích a čas 18,25 s. 10. místo připadlo za prostřik na levém terči Plumlovu (18,13 s), devítku si odvezly Maršovice – kluci odvedli perfektní práci na základně, koš patřil k nejrychlejším na soutěži, ale šanci na ještě lepší umístění pohřbil půlvteřinový prostřik nalevo (levý 17,99 s, pravý 17,41 s), osmou příčku a osm bodíků ulovily Neplachovice, které se navíc jako jedny z mála na soutěži blýskly téměř shodnými sestřiky (17,95 s) a vyhouply se tak na pátou příčku celkové extraligové tabulky, sedmá pozice patřila Bolaticím – košař zavadil košem o hranu kádě (pěkně to zazvonilo :), nemělo to ale na celkový čas téměř žádný vliv – 17,91 s.

Šesté místo patřilo Lestkovu za drobné proprášení na pravém proudu (17,79 s). Do elitní první pětky se dostala družstva, která se s dráhou a terči poprala nejlépe, tak tedy Sychotín za čas 17,65 s, navíc se mi zdálo, že proudaři ještě chvíli čekali na čáře na vodu, bramborový skončil Radíkov s prostřičkem na levém terči (17,61 s), bronzové medaile odjížděly do Trnavy – útok krásný, bez chyb, identické sestřiky. Ty stříbrné zůstaly díky jedné vteřině doma, na Žernovníku – kluci se vyhecovali a domácímu publiku ukázali, že se na extralize neztratí, jen škoda malého proprášení na levém terči, pravý byl dole za fantastických 17,07 s, levý o krapitek později, za 17,48 s. No a zlato s plným nášupem cenných bodíků zcela zasloužené dostali borci z Laviček, kteří se navíc mohou pyšnit i nejrychlejším proudařem dne, levý sundal za 17,17 s, pravý za 17 s rovných. Po malé přestávce na přesunutí terčů a občerstvení rozhodčích se na trati běhalo v té hezčí, něžnější (ale rozhodně ne pomalejší) polovině lidstva. Ženstev se na Žernovník sjelo 19. I v této kategorii se dost kazilo, i když na muže jsme se čtyřmi „N“ neměly :). Dokončit se bohužel nepodařilo domácímu Žernovníku za prasklou béčkovou hadici, Ždírci nad Doubravou, Olší za nezapojenou proudnici a Radíkovu za problémy na koši a na stroji. Poslední s dokončeným časem, holky z Urbanova, se zdržely při spojování savic, navíc pak ještě pravá proudařka prostříkla, s prostřikem bojovaly i Výčapy (24,04 s) a Šošůvka (22,09 s). Otevřený středový kohout na benetickém rozdělovači znamenal čas 21,62 s a 12. místo, 11. skončila Černá Hora za drobounký prostřik nalevo (21,03 s) desítku si odvezly ženy ze Sychotína, taky za prostřik (20,41 s). Deváté se umístily Černovice, rovněž za prostřik na levém terči (19,44 s), osmá pozice připadla Vítonicím, holky zaváhaly na koši a pravá proudařka prošplíchla (19,41 s). Sedmé místo obsadily a jeden bodík do tabulky si připsaly Chrášťany, levá proudařka vteřinu prolila (19,14 s), šestka patřila blanenským Němčicím za čas na hranici 18 vteřin, přesněji za 19,08 s. V první pětce už padaly jen samé osmnáctky (a menší časy :), Krokočín - drobné zaváhání na rozdělovači, ale zase téměř shodné sestřiky (18,99 s), čtvrté skončily Ivanovice na Hané, jejich proudařky byly taky naladěny na stejnou notu a sundaly shodně (18,89 s), bronz na Žernovníku i bronz v celkové tabulce extraligy si vyběhly Výčapy QUEENS za čas 18 s rovných, druhé místo patřilo za stejně krásný, jen o pár setinek rychlejší pokus Svatoslavi (17,92 s). Absolutně nejrychlejší útok dne (i v mužské kategirii) nemohl zaběhnout nikdo jiný než hasičky z Nevcehlí, jejich útok byl jednosuše řečeno o třídu výš, smekám! 16, 69 s na levém terči (nejrychlejší sestřik dne), 16,87 s napravo a konečně, takže zasloužené zlato, 10 bodů, spousta cen a veliký potlesk k tomu.

Co se pořadatelské práce a zázemí týče, řekla bych, že vše klaplo podle představ žernovských, jídlo si mohli soutěžící i diváci vybrat ze sedmi druhů, pitiva byl dostatek, kořalky taky, soutěž odsýpala bez nějakých zdržovaček, trať se pořadatelům podařilo udržet téměř ve stejném stavu pro všechny soutěžící, hudba výborně dolaďovala atmosféru. Pořadatelé měli nachystáno spoustu pěkných cen – pro muže od 15. místa, pro ženy od 10., ohodnoceni byli i nejlepší proudař a proudařka. Doufám, že se extralize na Blanensku líbilo a že se sem za rok zase vrátí :)

Videa